Laparoskopický bypass žaludku
Interní medicína
Laparoskopický bypass žaludku
Bypass žaludku změní konfiguraci zažívacího traktu tak, že posune napojení tenkého střeva na žaludek, a tím sníží vstřebávání živin. Tato „objížďka“ pro potravu spočívá v tom, že se 70 cm až dva metry tenkého střeva (délka se různí podle metod a zdravotnických pracovišť) vyloučí z trasy pro potravu, udělá se tedy zkratka mezi žaludkem a střevem a tenké střevo se napojí na žaludek až po vynechané části. Také žaludek se protne a funkční se nechá jen jeho malá část, na niž je střevo napojeno. Operace se ovšem provádí na podkladě fyziologických vlastností trávicího traktu – různé působky, které se v něm vytvářejí, nezůstávají v nějakém rezervoáru, ale procházejí celým tenkým střevem a pokračují dál. Potrava však díky by-passu část trasy střevem vynechá. Výsledek: Potrava nemůže být dokonale strávena, nemůže se tedy dostatečně vstřebat, tělo nedostane tolik energie a člověk hubne. Množství snědené potravy se od objemu z doby před operací nějak výrazně neliší.
Parametry výkonu:
Délka operace: 120 minut
Délka hospitalizace: 4 dny